Hogyan készítsd el a tökéletes teát

Hogyan készítsd el a tökéletes teát

Egy csésze tea elkészítése nem bonyolult, viszont egy pár dolgot be kell tartanod, hogy garantáltan egy tökéletes teát tudj készíteni a nap bármilyen szakában.

Víz

Mindig friss hideg vizet, ha lehetséges szűrtet vagy mentes ásványvizet használj. A teának szüksége van a friss vízben lévo oxigénre, amely könnyebben előhozza a tea ízét, ezen túlmenően a csapvíz vagy szűretlen víz tartalmazhat oldott nehézfémeket vagy klórt melyek az erős mellékízük miatt befolyásolják a víz, így a tea ízét is.

Eszközök

Győződj meg arról, hogy az eszköz, amiben készíted a teát tiszta, mert a különböző szennyeződések és lerakódások feloldódnak a forró víztől és az ázástól. A teáskannád érdemes minden használat előtt forró vízzel átöblíteni.

Hőmérséklet

A tea érzékeny növény és figyelmesen kell báni vele. A különböző típusú teákat más-más hőfokon kell áztatni és az ideális hőmérséklettől való eltérés azonnal megmutatkozik az ízekben. Míg a fekete és herba teákat 100 fokos vízzel kell készíteni, addig a zöld teáknak az ideális a 75-80 fokos víz. Ezzel kapcsolatban mindig találsz megfelelő instrukciót a csomagolásokon. Ha felforralod a friss vizet, mindig hagyd kicsit hűlni. A forrásban lévő vizet közvetlenül soha sem szabad a teára önteni, mivel úgymond megégeti a teát, ami így nem fogja a teljes ízét kiadni. A legkönnyebben úgy tudod a megfelelő vízhőmérsékletet beállítani - például egy 75-80 fokos vízhőmérsékletet zöld teákhoz – hogy 80% forró vízhez 20% hideg vizet adsz.

Arányok

Általánosságban egy bögre forró teához egy nagy teáskanál szálas tea kell. Ha ráöntötted a vizet a teádra, figyelj arra, hogy csak az adott teafű típusának megfelelő ideig áztasd. A meghatározott áztatási idő elteltével romlik a tea íze. Ha a teát erősebben szereted, akkor ne tovább áztasd a teafüvet a vízben, hanem több teafüvet áztass be. A teafű áztatásának az idejét és azt, hogy egy liter vízhez hány gramm kell, mindig megtalálod a csomagolás hátulján. A tealeveleknek a megfelelő ízek kiadására mozgásra van szükségük, így nem célszerű szűk, zárt eszközök használata, melyben összepréselődik a tealevél.

 

Ha ezeket az egyszerű teakészítési szabályokat betartod, akkor csak annyi dolgod marad, hogy hátradőlj és élvezd a jól megérdemelt és tökéletesen elkészített teádat.

0 hozzászólás

Szólj hozzá...

A hozzászólásokat utólag moderáljuk