Útikalaúz teakalandoroknak avagy hogyan válaszd ki a számodra megfelelő teát

Útikalaúz teakalandoroknak avagy hogyan válaszd ki a számodra megfelelő teát

Úgy érzed, hogy talán túl sok kávét vagy energiaitalt iszol és gondolkoztál már rajta, hogy áttérnél a teákra, de nem tudod, hogy melyik teafajta lenne a számodra legmegfelelőbb? Szívesen ajándékoznál teát, vagy netán szeretnél még jobban elmerülni a teák világában? Ha a fenti kérdések valamelyikére igennel válaszoltál, akkor ez a blogposzt neked készült.

Sokan kérdezik, hogy mi a különbség a zöld és a fekete tea között, vagy hogy melyik napszakban ajánlott a zöld tea fogyasztása, és mégis mi az a matcha…? Szóval rengeteg kérdés merül fel, most pedig megválaszolom őket, tiszta vizet öntünk a pohárba és megírom nektek, hogy melyik tea milyen tulajdonságokkal bír, mikor érdemes őket fogyasztani és milyen élettani hatásokkal rendelkeznek a különböző típusok.

Fekete tea

Kezdjük a fekete teával. Rengeteg féle létezik belőle, amelyek közül a legtöbb fajta Kínából, Indiából és Srí lankából származik. Íze karakteresebb és erősebb a többi teáéhoz képest. A fekete teát legtöbbször tejjel fogyasztják.

Igazi élénkítő tea: reggel felébreszt, napközben pedig felfrissíti a fáradt lelket. A teák közül a fekete teának legmagasabb a koffein szintje, ezért nem igazán javasolt későn este vagy délután fogyasztani belőle a nyugodt alvás érdekében. Persze ez az éjjeli baglyokra nem vonatkozik. 😊

A fekete tea egy különleges fermentáló procedúrán esik át, ahol a tealevelekben lévő antioxidánsok oxidálódnak. Az oxidált levelek pedig kevesebb antioxidánst tartalmaznak.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a fekete tea ne hatna pozitívan az egészségedre, hiszen továbbra is tartalmaz antioxidánsokat. Azonban egy zöld teában sokkal nagyobb mértékben található a jótékony összetevőből.

Tudtad, hogy a világ folyadékfogyasztását tekintve a tea a második helyen áll? Egyedül a víz előzi meg.

Zöld tea

A zöld tea az egyik legnépszerűbb teatípus a világon, rengeteg féle ízvilága van, azonban a fekete teához képest ízre mindegyik típusú zöld tea lágyabb.

Én imádok reggelente zöld teát inni, főleg a reggelim mellé fogyasztom, hiszen egyszerre laktat és ébreszt fel. 😊 A zöld tea kiváló relaxációs tea, viszont magas koffeintartalma miatt egyben könnyedén felfrissít és élénkít is.

A zöld tea nem fermentált, tehát a tealevelek nem oxidáltak, ezért az antioxidáns szintje nagyon magas marad. A kínai zöld teák általában sárgásabb színnel rendelkeznek, a Japán zöld teák pedig inkább sötétzöld színűek. A kutatások szerint a zöld tea javítja az agyi funkciókat és erősíti az immunrendszert.

Azoknak javasoljuk a zöld tea fogyasztását, akik szellemi munkát végeznek vagy hosszú időt töltenek a számítógép előtt.

Matcha tea

A matcha egy itthon is egyre divatosabb ital, és remélhetőleg nem csak fellángolásról beszélhetünk, hanem sokáig divatban marad ez a tea vonal is a klasszikusok mellett.

Szóval, a matcha is egy zöld tea típus, mégis kicsit más. Ugyanolyan zöld tea levélből készül, mint a klasszikus változat, azonban a matcha tealeveleket úgy kapjuk, hogy amikor a növényt még növesztik, akkor eltakarják előle a nap közvetlen sugarait, így kevésbé oxidálódik a tealevél, és az antioxidáns tartalma egy kicsivel magasabb marad.

A másik különbség a többi teafajtához képest, hogy a matcha a tealevelek porított verziója, és vízben könnyen feloldódik, az ital porokhoz hasonló módon. Mivel ha matchát fogyasztasz, olyankor a tealeveleket is megiszod – hiszen azok porítva vannak –, ezért a szálas zöld teához képest a matcha tea fogyasztása során több koffein és nagyobb mennyiségű antioxidáns jut a szervezetedbe.

Késő délután már nem javasolt a matcha tea fogyasztása, kivéve akkor, ha egész éjszaka ébren szeretnél maradni. Ha viszont ha délután mégis szükséged van egy kis koffein löketre, de nem akarsz éjjelig pörögni, akkor inkább a klasszikus szálas zöld teát válaszd.

Fehér tea

A fehér tea kevesebb kezelési procedúrán esik át a többi teához képest, ezért alacsonyabb a koffein szintje, azonban magasabb az antioxidáns tartalma és picit könnyedebb, lágyabb ízvilággal rendelkezik.

Hogyha hiperérzékeny vagy a koffeinre, és úgy érzed, szeretnél minél több antioxidánst bevinni a szervezetedbe – azonban mégiscsak szeretnél minimális koffeint is fogyasztani -, akkor érdemes kipróbálnod a fehér teát.

Rooibos tea

A Dél-Afrikából származó rooibos lehet a te választásod, hogyha egy édesebb, gyümölcsösebb ízvilágú alternatívát próbálnál ki. A rooibos tea teljes mértékben koffeinmentes és a többi teafajtával ellentétben ezt a típust nem a Camellia sinensis tea növényből készítik, hanem a vörös fokföldi rekettyéből.

A rooibos tea szintén gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ráadásul a zöld teához képest 50%-al több antioxidánst is tartalmaz. Sőt, a benne lévő polifenol nevű vegyület segít a hasi zsírréteg elégetésében is! 😉

Herba Tea

Sokféle gyógynövényes teát ismerünk, hiszen rengeteg gyógynövény létezik, így a teljes listáról akár napokig is olvashatnátok. Ezért most nem is egy specifikus fajtáról, hanem inkább általánosságban a herba teákról írok. 😊

Rengeteg előnye van a gyógynövényeknek, azonban sajnos napjaink „gyógyászatban” kezd egyre jelentéktelenebbé válni a használatuk. Pedig azért, mert valami természetes, még egyáltalán nem biztos, hogy gyenge is!

A gyógynövényből készült teák különböző típusai más-más jótékony hatással bírnak. Van amelyik megnyugtat és csökkenti a vérnyomásod, van amelyik elősegíti a pihentető alvást, és létezik olyan is, amelyik folyamatosan erősíti az immunrendszered.

Ami még kifejezetten jó a gyógynövényes teákban, hogy természetesen koffeinmentesek, tehát bármelyik napszakban lehet őket fogyasztani, ráadásul gyerekek illetve koffeinérzékenyek is ihatják.

Gyümölcstea

Az utolsó teatípus amiről beszélni szeretnék az a gyümölcstea, ami valójában nem is tea. A gyümölcsteákat is ugyanolyan változatosan tudják elkészíteni, mint a gyógynövényes teákat. Ezekben elsősorban szárított- és aszalt gyümölcsdarabok vagy a növények különböző részei találhatóak.

A darabos gyümölcsteáknál érdemes arra odafigyelni, hogy mielőtt beletesszük a vízbe, keverjük fel a csomagban lévő teát és utána szedjük ki a darabokat.

A gyümölcsteákat bármikor ihatjuk, mivel alap esetben nem tartalmaznak koffeint. A herba teákhoz hasonlóan kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott.

A teák koffein szint szerinti sorrendje

  • Fekete tea (legtöbb koffein)
  • Matcha tea
  • Zöld tea
  • Fehér tea
  • Rooibos tea (koffeinmentes)
  • Herba és gyümölcs tea (koffeinmentes)

Bátran válogass a különböző teák közül, a sok fajta tea kóstolgatása szórakoztató programnak is tökéletes! A teának sokkal több előnye van a kávéhoz vagy a cukros energiaitalokhoz képest, én is leszoktam már a kávéról és az egyéb koffeines italokról. Hiszen a tea elkészítése és elfogyasztása sokkal relaxálóbb tud lenni, illetve bármikor elkészíthetem ezt a forró vagy épp jeges mannát és azonnal élvezhetem a mesés ízeket, valamint a tea egészségre gyakorolt hatásait is.

0 hozzászólás

Szólj hozzá...

A hozzászólásokat utólag moderáljuk